Yayınlar
Öğrenmede Domino Etkisi
Gözümüzün önünde büyürken gelişim dönemlerinin farkında olamadığımız, yeteneklerini sergileyebileceği ortamlar oluşturamadığımız, bazı zamanlar bunaldığımız, doğal gelişim dönemlerinden dolayı sergilediği davranışlarına dayanamadığımız, hayatımızın bir parçasıdır onlar.
Günün yorgunluğunu, temel sığınağımız olan evde atmaya çalışırken bizden ilgi bekleyen, oyun oyun diye bağıran ama bu haykırışlarını duymayan biz ebeveynlerin en güzel sesleri onlar. Evde hareketlerini izlemekten yorulduğumuz, neden? Niçin? Bu ne? Ne yapıyorsun? Sorularından bunaldığımız en güzel deneyimlerimizdir onlar.
Eğitimde Dip Dalga
İnsanların nasıl düşündüğüne, nasıl öğrendiğine ve nasıl davrandığına odaklandık. Düşüncelerimize yön veren bilgi kaynaklarımızı sorguladık. Doğru bilgiye nasıl ulaşabileceğimizi ve ulaştığımız bilgileri nasıl değerlendireceğimizi anlamaya çalıştık. “Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, atlastan olsa çulu.” sözü ile adamlığımızı sorguladık. En sonunda bizi adam yapmaya çalışan öğretmenlerimizin önemini kavramaya çalıştık. İyi
okumalar dileği ile.
Prof. Dr. Ercan Yılmaz
Uzaktan Eğitim Sürecinin Niteliği
Koronavirüs (COVİD-19) salgının yayılmasının önlenmesi için ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok yerinde eğitim kurumları, geçici
olarak tatil edildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pandemi sürecinde eğitim faaliyetlerini devam ettirmek için uzaktan eğitim uygulamalarına geçti.
EGİTEAM (Eğitimde Girişimcilik ve İnovasyon Topluluğu) tarafından gerçekleştirilen bu araştırma; ilköğretim ve ortaöğretim kademesindeki öğrenci velilerinin pandemi sürecinde gerçekleştirilen uzaktan eğitim süreci hakkındaki görüşlerini betimlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma grubunu 3675 veli oluşturmuştur. Araştırmada velilerin görüşleri; pandemi dönemi uzaktan eğitimi değerlendirme veli anketi ile alınmıştır. Araştırma verileriyle, uygulayıcılara ve politikacılara öneriler sunulmuştur.
Benim Hayatım
Senin değişmez arkadaşınım ben. En büyük yardımcın veya en ağır yükünüm. Seni ya ilerleteceğim ya da başarısızlığa sürükleyeceğim. Tamamen senin emrindeyim. Yaptığın işlerin yarısını bana devredebilirsin. Onları doğru ve çabucak yapabilirim. Ben kolay idare edilirim. Bana kararlı davran yeter. Bir şeyin nasıl yapılmasını istediğini bana anlat. Birkaç dersten sonra onu kendiliğimden yapayım. Bütün büyük insanların hizmetkarıyım ben, ne yazık ki bütün başarısızlıkların da. Başarısız olanları ben başarısız yaptım. Makine değilim; hem insanın zekası hem de makinenin keskinliğiyle iş görsem de. Beni yararına da zararına da kullanabilirsin. Benim için fark etmez. Beni kabul eder eğitir, sıkı tutarsan ben de dünyayı ayaklarına sererim. Beni boş versen ben de seni yok ederim.
Kim miyim? Benim adım alışkanlık.
Adım Adım Öğrenmeyi Öğreniyorum
Öğrenmeyi bırakanlar, yirmi ya da seksen yaşında, yaşlıdır. Öğrenmeye devam eden herkes genç kalır. Hayattaki en güzel şey zihninizi genç tutmaktır.
– Henry Ford
Benim Okulum
Hiçbir insan hayal edemeyeceği tüm umulmadık durumlar, oluşumlar ve maddi destek bu şekilde elde edilebilir.
Elinizden geleni ve hayal edebileceğiniz her şeyi yapmaya hemen başlayın.
Cesaret; deha, güç ve büyüyü de içinde saklar.
Şimdi başlayın.
(Goethe)
Eğitim Bilimlerinden Yansımalar
2016 yılında düzenlenen forumda da eğitimin geleceğini etkileyebilecek değişimler analiz edilmiş, yeni gelişmelerin eğitimciler için sonuçları tartışılmış ve ayrıntılar “Eğitim Bilimlerinden Yansımalar” kitabında sizlere sunulmuştur.
Eğitim Bilimlerinden Yansımalar’ın siz değerli okuyucularımıza katkı sağlamasını umuyoruz.
Eğitim ve Psikolojiden Yansımalar
2016 yılında düzenlenen forumda da eğitimin geleceğini etkileyebilecek değişimler analiz edilmiş, yeni gelişmelerin eğitimciler için sonuçları tartışılmış ve ayrıntılar “Eğitim ve Psikolojiden Yansımalar” kitabında sizlere sunulmuştur.
Eğitim ve Psikolojiden Yansımalar’ın siz değerli okuyucularımıza katkı sağlamasını umuyoruz.
Eğitimden Damlalar
Eğitim geçmiş günümüze hep tartışılan ve göz önünde olan hizmet alanı olmuştur. Bu tartışmalar öğrenenlerin öğrenme süreci, gerek eğitim kurumlarının gerek öğretmenlerin performansı gibi alanlarda devam etmektedir. Eğitim süreci iç içe geçmiş girift bir yapıya sahiptir. Eğitim hizmeti; öğretmen, öğrenci, okul, öğretmen, öğrenme ve öğretmeye ilişkin paradigmalar gibi parçalardan oluşan eklektik bir yapıdır. Bu yüzden eğitim sürecini değerlendirirken tüm boyutlarını dikkate almak gerekir. Bu çalışmada, eğitim sürecinde motivasyon, öğretmen yetiştirtilme süreci, öğrenme süreci, eğitim örgütlerinde gücün temelleri ve iletişim gibi alanları kapsayarak farklı boyutlardan bir bakış açısını sunmaya çalıştık..
Her Şey Ailede Başlar
“Medeniyet Okulu” projesi kapsamında değerli öğrencilerimiz için hazırlanmış olan “Uygulamalı Aile Değerler Eğitim Kitabı” çalışmasında teori halinde anlatılan değerler, ümit ediyorum ki pratiğe kısa zamanda dönüşecektir. Bu çalışmayı hazırlayan Doç. Dr. Ercan Yılmaz’a ve emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür eder, kendi iç dinamiğimizde bulunan değerlerin yeniden hayat bulacağı yaşanılası bir dünya ümidiyle saygılarımı sunarım.
.Tahir AKYÜREK
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı